Wetenschappen – wiskunde

Moderne talen – wetenschappen

Eigenheid

Het onderzoeken en begrijpen van natuurlijke verschijnselen staat hier centraal. Via experimenten, demoproeven en een omkaderende theoretische benadering doorgrond je de verschillende wetmatigheden uit de fysica, biologie en chemie. Je wordt omgetoverd tot een wetenschappelijk onderzoeker die kritisch en probleemoplossend denkt. Je leert metingen interpreteren en analyseren, berekeningen opbouwen, resultaten rapporteren, … kortom alle vaardigheden en achtergronden om  het proefondervindelijk denken optimaal onder de knie te krijgen!

Behalve op wetenschappen ligt de klemtoon ook op wiskunde (6 uur per week in de richting wetenschappen – wiskunde) of op moderne vreemde talen (9 u per week in de richting moderne talen – wetenschappen).

Profiel

Vertoon je een duidelijke interesse in het hoe en het waarom van natuurlijke fenomenen? Deins je niet terug om abstract te redeneren over verschillende processen? Is experimenteel onderzoeken jouw ding?  Denk je graag logisch na en leg je gemakkelijk verbanden? Dan ben je in de wieg gelegd voor deze richting!

Voor de richting moderne talen – wetenschappen heb je daarnaast uiteraard interesse en aanleg voor moderne vreemde talen nodig. Voor wetenschappen – wiskunde heb je in de tweede graad best een richting gevolgd met 5 u wiskunde en heb je niet alleen aanleg voor, maar ook een grote interesse in wiskunde.

En dan?

Alle opleidingen zijn mogelijk na een richting wetenschappen. Je krijgt immers een prima basis mee voor hogere studies ongeacht of je in de wetenschappen verder gaat. Heb je de smaak en onderzoeksmicrobe te pakken, dan behoren een master in de industriële wetenschappen, farmacie, kinesitherapie, burgerlijk ingenieur, geneeskunde, maar ook medische en farmaceutische laboratoriumtechnologie, professionele bachelor architectuur, biochemie, enzovoort tot de mogelijkheden. Voor de studies arts en tandarts is een wetenschappelijke richting in het middelbaar een absolute aanrader.

In geval van de combinatie met de pool moderne talen kan je ook een taalgerichte hogere studie aanvatten.

Mt-We We-Wi
aardrijkskunde 1 1
biologie 2 2
chemie 2 2
Duits 2 1
Engels 3 2
esthetica 1 1
Frans 4 3
fysica 2 2
geschiedenis 2 2
Godsdienst 2 2
LO 2 2
Nederlands 4 4
seminaries 2 2
wiskunde 4 6
Totaal 33 32